I tidningen Bigården från 1919 kan vi läsa följande recept:
En kopp slungad honung av bästa smak,
en kopp grovkornigt socker,
tre matskedar söt grädde
Kokas tills det hårdnar, när en droppe därav drypes i kallt vatten, men inte tills den blir spröd utan så, att den formar sig till en mjuk kula, när den tages mellan fingrarna.
Häll nu upp det i en med fett smord bunke, men rör i en tesked vaniljextrakt strax innan det tas av elden.
Låt det stå ½ eller ¾ tum djupt i bunken, och när det svalnat något, skär det i fyrkantiga bitar och inlinda varje bit i parafinerat papper, sådant som handlande slå in smör i.
Vill man ha chokladkarameller röres en matsked smält choklad i blandningen och omröres väl, nästförrän den tages av elden. Till chokladkarameller är det inte så nödvändigt, att honungen är av bästa kvalitet.
En annan sorts karameller tillagas sålunda:
Tag ett mått honung (57 cl.)
en tesked kanel eller vanilj,
½ skålpund (227 gram) kakao,
¾ sk. ( 340 gram) pekannötter,
2 skålpund ( 9 hg.) sötmandel.
Finhacka nötterna och koka dem med det andra tills det blir tjockt! Skär i kvadrater och torka i ugn!