Foto: Johan Hallberg
Ridtur i parken. Ina Wiik njöt av ridturen genom Nolhaga park.

Premiär för Barnens lantgård

ALINGSÅS

AdTech Ad

På lördagen var dags för säsongspremiär för Barnens lantgård i Nolhaga park.

Förutom att klappa getter och grisar i Barnens lantgård ordnades det under lördagen med en del andra aktiviteter för barn i Nolhaga park. Alingsås ryttarsällskap fanns på plats och erbjöd ridturer i parken. Under dagen ordnades det också med poängpromenad i parken och vid Barnens lantgård fanns även representanter från Alingsås biodlareförening på plats och berättade om sin verksamhe

Foto: Mikey Lennartsson
Berättade om biodling. Håkan Olsson och Sture Svensson visade en bikupa slottsparken.

Fokus på biodling i slottsparken

GRÄFSNÄS

AdTech Ad

Biodling ligger i tiden – i helgen informerades det om hobbyn i Gräfsnäs slottspark.

– Vi försöker lyfta fram biets nytta för pollineringen, så att de som kommer hit förstår hur nyttiga bina är, säger Håkan Olsson från Alingsås Biodlareförening som fanns på plats i parken.

Att intresset för biodling ökar har föreningen märkt av under senare tid.

– Under de senaste fem åren har vi ökat från 70 till 110 medlemmar. Förr var det något av en ”gubbsport” men nu märker vi att många yngre människor börjar intressera sig, säger Håkan.

Hur förklarar du det ökade intresset?

– Allt fler vill veta vad de stoppar i sig, man vill helt enkelt veta var maten kommer ifrån.

Under både lördag och söndag fanns föreningen på plats i Gräfsnäs slottspark och informerade om sin verksamhet, och om binas nytta. Och det finns mycket att lära om hobbyn.

– Man blir lätt en nörd, det finns hela tiden nytt att lära. Man blir aldrig fullärd som biodlare, säger Håkan Olsson som menar att det inte är några problem att ha bikupor hemma på villatomten i stan.

– Bina är fokuserade på att hämta nektar från blommor, säger han och menar att de inte stör människor.

• Foto: Mikey Lennartsson
    Ett imponerande jobb. Lena Sandell, till vänster, visade Vidar och Inger Freiholtz hur bina arbetar.
  • Testa lokalproducerad honung. Maria Hägglund provsmakade den honung som fanns att köpa i Gräfsnäsparken.
  • Informerade om biodling. Lennart Arvidsson fanns på plats i Gräfsnäsparken för att prata om biodling.
1 av 4

En helg i biodlingens tecken

GRÄFSNÄS

AdTech Ad

Det surrades rejält när det var bi- och biodlingsdag i Gräfsnäsparken under helgen.

Medlemmar från Alingsås Biodlareförening fanns under lördagen och söndagen på plats i Gräfsnäs slottspark där de visade upp föreningens verksamhet.

– Med de här dagarna vill vi nå ut med biodling, säger Lena Sandell och Lennart Arvidsson som menar att biodling handlar och både djur- och naturintresset, men att det även handlar om ett större värde.

– Det är ett samhällsengagemang egentligen, säger Lennart som menar att många biodlare ser nyttan med pollineringen som en viktig aspekt.

Intresset för att syssla med bi är stort och föreningens kurser för nybörjare är populära. Lena Sandell är relativt ny på området, men menar att det är relativt enkelt att komma igång.

– Det är mycket att lära sig i början, men det finns också mycket hjälp att få i föreningen, säger hon.