Finmjöd

Ett riktigt mjöd tillverkas endast av honung, vatten och jäst. Inga smaktillsatser.
För en sats på 10 liter krävs följande:

  • 8.0 liter vatten
  • 2.8 kg honung
  • Torrjäst av önskad sort
  • Jäststopp

Tillverkningsprocedur:

  1. Blanda 1,4 kg honung och 1,5 liter vatten i en kastrull. Koka upp och låt det småkoka i 5-10 minuter. Skumma av.
  2. Tillverka en “starter” av 15 g jästnärssalt, 2 dl av honungsvattnet och 3 dl vatten. Temperera till ca 35 grader (ej över) och tillsätt jästen. Rör om då och då.
  3. Häll 4.5 liter kallt vatten i damajanen. Låt honungsvattnet svalna till ca 50 grader och häll på det sen.
  4. Kontrollera temperaturen på blandningen. Den bör ligga mellan 20 – 35 grader. Om så är fallet, tillsätt startern, som nu bör skumma rejält av jästen.
  5. Skaka runt och sätt på jäsrör. Låt jäsa ca 2 dagar.
  6. Upprepa punkt 1. Låt svalna till ca 35 grader innan du häller på.

Använder du dig av jäst honung eller vaxrester, koka den då i minst 20 minuter!

När du har ca 1 minut mellan bubblorna sätter du till jäststoppen. Denna blandas ut i 3 dl vatten och hälles på. Skaka kraftigt så koldioxiden går ur. Upprepa detta med ca 1 timmes mellanrum tills det bara kommer småpys när du skakar kraftigt.

Dagen efter bör mjöden ha klarnat, om inte bör du skaka mera, eftersom all koldioxid inte kommit ut.

Tappa nu om till ett annat kärl. Använd hävert och låt det rinna långsamt, gärna strilande för att avlägsna den sista koldioxiden.

Ställ mjöden på en mörk och lagom sval plats för lagring i ca 2 år innan du njuter av den.

Bästa serveringstemperatur är mellan +8 och +12 grader.