Mjöd

Att tillverka mjöd är en tradition som går långt tillbaka. Från början saknades renodlade jäster och blandningen sattes att jäsa på olika sätt, med efterföljande smakresultat misstänker vi.

Ett mjödrecept är enkelt, ty det innehåller bara tre ingredienser: honung, vatten och jäst. Jästnäring är bra, men behövs inte.

Från Humlegårdens Ekolager har vi hämtat detta recept.

Mjödrecept

Till 15 liter torr till halvsöt mjöd med alkoholhalt på 12 – 14 %
OG ca 1,110
FG ca 1,010

Ingredienser

Honung – 6,5 kg
Jäst Lalvin D-47 – 2 paket (dvs drygt 0,5 gram jäst per liter)
Jästnäring Fermaid K – 7,5 gram (2,5 gram per tillfälle)
Jästnäring DAP – 3 gram (1 gram per tillfälle)

Instruktioner

Rör ut honungen med litet ljummet vatten. Blanda sedan i vatten tills totalvolymen är ca 15 liter. (Alternativt blandar du i så mycket vatten som du önskar för att uppnå ett visst OG).

Tillsätt torrjästen. Om du vill ge torrjästen en extra skjuts, kan den rehydreras med tillsats av 1 gram Go-Ferm per gram torrjäst.

Låt jäsa vid sval rumstemperatur, ca 17 – 18 °C.

Jäsning

Dag 1 (ett dygn in i jäsningen)
Rör försiktigt om med desinficerad slev eller vinvisp för att gasa av mjöden. Tillsätt 2,5 gram Fermaid K och 1 gram DAP.

Dag 2
Rör försiktigt om i mjödet med desinficerad slev eller vinvisp för att gasa av mjöden.

Dag 3
Rör försiktigt om med desinficerad slev eller vinvisp för att gasa av mjöden. Tillsätt 2,5 gram Fermaid K och 1 gram DAP.

Dag 4
Rör försiktigt om i mjödet med desinficerad slev eller vinvisp för att gasa av mjöden.

Dag 6
Rör försiktigt om med desinficerad slev eller vinvisp för att gasa av mjöden. Tillsätt 2,5 gram Fermaid K och 1 gram DAP.

Efter 3 – 4 veckor
Tappa om mjöden till ett sekundärt jäskärl, till exempel en PET-carboy. Välj ett kärl som är lagom stort så att luftfickan över mjöden blir så liten som möjlig. Ställ kärlet mörkt och svalt så klarnar det fortare.

Buteljera när mjöden så småningom klarnat, eller när den verkar mogen för det. Det är vanligast att låta mjöden vara stilla och då går det utmärkt att använda vinflaskor med kork.

Ska mjöden vara kolsyrad behöver socker tillsättas i samband med flasktappningen och vid högre kolsyrenivåer rekommenderas flaskor för champagnekork eller kronkapsyl.

Kupan.se tillägg

Till en 33 cl flaska är en På bit (2,6g) lagom. Här kan du istället välja en honung med mycket smak. Räkna grovt 20% vatten och avrunda, blir 3 g honung / 33 cl flaska.

Tänk på att flaskorna skall vara väl rengjorda och desinficerade. Använd plasthandskar vid tappningen. Låt stå vid 1-2 veckor för att kolsyran skall kunna bildas.