Bi, geting eller vad?

Allt som surrar är inte insekter som sticks.

Att nyttja den svart/gula randiga bakkroppen som skydd och hävda att man sticks är inte bin och getingar ensamma om, men genom att lära sig se skillnad på dem så blir det lite lättare.

En humla känner de flesta igen på lång håll, så den tittar vi inte på.

Blomflugor

Blomfluga

Den här gynnaren sprider mer skräck än vad som behövs. Det vi fashineras av är oftast hur den står helt still i luften, hovrar, och sedan med ljusets hastighet försvinner iväg en meter. Helt ofarlig insekt, med pollinerar ganska bra.

Tittar vi på den och jämför med geting och bi, så ser vi att den har väldigt små antenner och en platt bakkropp. Vingarna är också av ett annat slag.

 

 

 

 

Getingar

Geting

Getingar finns i många varianter och den som visas är bland de vanligaste. Getingen finns även som nästan helt svart och i smärtare utförande.

Getingar känns igen på att de har väldigt spolformade bakkroppar och smala vingar. Dom är också i princip hårlösa.

Hela bakkroppen ser egentligen ut som något som kan stickas.

Getingar gillar socker och besöker även de blommor. De konsumerar ett stort antal mygg och andra blodsugare under en sommar.

Likt solitärbina och humlorna är det bara parade drottningar som övervintrar. Resten av sämhället upplöses på hösten och de drottninglösa arbetsgetingarna söker god mat och dryck, till människans ofta förtret med drunknade getingar i saftglasen.

 

Bin

Bi

På bilden visas ett vanligt tambi, men solitära bin har ett liknande utseende.

Till skillnad mot getingen är bakkroppen mer trubbig. Vingarna påminner mer om flugans och den är framförallt hårig. Håret används för att samla pollen. Om ryggskölden (bakom ögonen på bilden) är blank, betyder det att det är ett gammalt bi.

 

 

 

 

 

 

Mördarbin?

Många har hört talas om dessa bin som mördar människor i parti och minut, men det är inte riktigt sant.

Getingar, humlor och bin har ett visst område runt sitt bo som de försvarar. Allt som kommer inom ett visst avstånd hålls under bevakning och anfalls vid fara. Humlorna är trögast men absolut inte snällast. Den som trampat ner i ett humlebo vet att humlor kan gå till attack. Men du kan gå förbi boet på bara decimeters avstånd utan att något händer alls. Humlans gadd saknar hulling.

Getingar är lite mer luriga, men de flesta sorterna är ganska ofarliga tills du anfaller boet. Getingar saknar hullingar på gadden och kan sticka dig tills giftblåsan är tömd, vilket de i princip gör.

Bin har normalt en zon på ca 5 meter runt kupan som de har under bevakning. Snälla bin mindre, arga (försvarande) mer. Mördarbina, som då är lite missvisande, är starkt försvarande bin. Deras zon är kanske 300 meter och allt innanför den betraktas som ett potentiellt hot. Allt på grund av en korsning som inte skulle komma loss. Bina har hullingar och giftblåsan pumpar aktivt tills den är tömd.