Satsen ger ca 1/2 kg glass
Du behöver:
2 | äggulor |
70 gram | socker |
3 dl | mjölk |
1/2 | vaniljstång [går bra med vaniljsocker] |
3/4 dl | vispgrädde |
25 gram | honung |
Tillagningstid:
ca en halvtimme samt tid för kylning och frysning av blandningen.
Gör så här:
Gör i ordning glasskrämen efter grundreceptet med de ovan angivna ingredienserna.
Tillsätt honungen först när krämen blivit fingervarm.
Undvika att koka upp honungen tillsammans med mjölken eftersom värmen förstör honungens egenartade och utsökta arom.
Grundrecept för glass:
Vispa äggulorna och sockret pösigt i en stor skål.
Koka under tiden upp mjölken och en 1/2 dl grädde tillsammans med vaniljstången i en kastrull (som inte får vara av aliminium) på svag värme.
[OBS. använder du vaniljsocker så tillsätt det efter all kokning].
Tag upp vaniljstången häll sedan långsamt och under omrörning resten av grädden och den kokande mjölkblandningen i skålen med äggulor och socker.
När ingredienserna är väl blandade hälls krämen tillbaka i mjölkkastrullen.
Värm blandningen i två minuter under ständig omrörning på svag värme.
Se till att den inte börjar koka för då stelnar äggulorna och smeten blir full av klumpar. (Skulle detta olyckligtvis hända, kan man försöka med att tillsätta ett halvt glas kall grädde eller hålla kastrullen i isvatten medan man rör i krämen.)
Häll sedan tillbaka den i skålen och vispa kraftigt så att blandningen snabbt kallnar [använd vattenbad] [om du använder vaniljsocker tillsätt det nu].
Lägg ett lock över skålen och låt den stå i kylen tills krämen skall frysas.
Vispa smeten ytterligare två, tre minuter innan den slutligen slås i glassmaskinen [går också utan maskin men då får man ta ut glassen ur frysen med jämna mellanrum och röra i den].